Vrăji civice - farmece comunitare, metajustiție, blesteme necesare, parapolitici, activism metafizic

Când politica e spectacol, când protestele și alte forme de „rezistență” se simt fără speranță, când pare că au câștigat și nu se poate face nimic, poate că putem acționa de la celălalt capăt al realității, în plan metafizic. Vrăji civice e un mod de a acționa la capătul speranței. Indiferent cât de "neștiințific" sau de ciudat sună, poate fi un mod de a avea un cuvânt de spus, o influență, calea care ne-a mai rămas pentru a revendica politicul, cu un twist. Ne cred neputincioși, și s-ar putea să fim în sfera în care ei funcționează. Totuși avem putere și e timpul să o folosim. Vrăji civice își propune să dezvolte instrumente metafizice pentru a lupta împotriva unui anumit rău politic și ecologic. În proximitate și cu sprijinul celorlalți, fiecare dintre noi vom dezvolta vrăji, ritualuri, rugăciuni, farmece, blesteme și alte forme metafizice de a afecta realitatea prin corp, desen, obiect, cânt, cuvânt. Ne putem inspira din diferite culturi, din tot spectrul de practici, de la rugăciuni și farmece speciale creștin-ortodoxe până la practicile voodoo și vrăjitoria transilvăneană, dar cel mai mult ne vom crea propriile vrăji și le vom performa simultan, împreună, pentru un mai mare efect. Vrăji civice propune o artă ce acționează metafizic asupra lumii - art as sorcery.

București e un dezastru ecologic. Parcurile, spațiile verzi, sunt umplute de terase, betoane, chioșcuri, plasticuri colorate… sau sunt ilegal închise publicului, privatizate (parcul cu platani /arenele BNR, spațiul din jurul Casei Poporului), sau se transformă în parcări, sau sunt retrocedate fraudulos și arborii tăiați, otrăviți, arși ca acum în IOR, Grozăvești… E iad auto, cel mai rău trafic din Europa, puținele piste de biciclete se desființează, orașul fierbe și aerul e otrăvit de sute de mii de mașini și de gunoaie arse de mafia deșeurilor. În restul țării e cam la fel, plus obsesia pentru alte dezastre ecologice numite autostrăzi, căile ferate sunt lăsate în paragină și pădurile se defrișează accelerat.

Cei care ar trebui să facă ceva sunt corupți sau implicați în aceste dezastre. Deși se știe unde se ard deșeurile, totul e lăsat să continue. Probabil sub influența puternicului lobby auto toate măsurile care se iau sunt pentru sporirea traficului - lărgire străzi, pasaje, mai multe parcări și nu se face nimic din ce s-a observat peste tot că reduce traficul și poluarea - încurajarea transportului public și cu bicicleta, descurajarea folosirii mașinilor prin legislație și infrastructură - viteza maximă 30 km/h, benzi de bicicletă, taxe mari de parcare, de congestie și poluare, bulevarde și parcări transformate în parcuri. În IOR se otrăvesc, taie și ard copaci pe o suprafață de 12ha și în loc ca terenul retrocedat fraudulos să fie urgent confiscat și toți cei implicați trimiși la închisoare, autoritățile ignoră sau se iau mai degrabă de protestatari. Au modificat legi astfel încât să scoată de sub protecție arborii și spațiile verzi. S-a interzis camparea și vor și să interzică accesul în mai mult de jumătate din păduri, să poată defrișa fără nicio fricțiune.

Aparent nu se poate face nimic, nu ne mai rămâne decât activismul metafizic și asta vom face. Judecătorilor corupți, celor vinovați din primării, celor din media ce ignoră intenționat și bineînțeles rechinilor imobiliari implicați să le meargă ca și arborilor ce sunt afectați direct sau indirect de acțiunile lor, "să-i ajungă blestemele". Civic Sorcery va fi centrat pe cazul IOR dar va fi extins și la celelalte dezastre menționate și altele de tipul lor.

Acesta nu e un gest simbolic. Eficacitatea practicilor și capacităților metafizice e bine documentată. Studii arată că avem stranii metacapacități – de exemplu, în mod misterios și inexplicabil, rugăciunea ajută în vindecare chiar și pentru persoanele pentru care te rogi de la distanță. Există o vastă documentare a unor stranii capacități la șamani, vrăjitoare, sfinți, dar și oameni obișnuiți. De exemplu, practica șamanică "pointing the bone" – persoana care e indicată în mod ceremonios de către șaman va intra într-un declin rapid ce nu poate fi oprit și moarte. Perspectivele noastre implicite, infuzate de scientism și fizicalism, fac aceste lucruri de neconceput. Cu toate acestea, în toate culturile, inclusiv în cea vest-europeană până la un anumit moment, faptul că corpul are capacitatea de a afecta evenimentele la distanță și de a fi afectat era o experiență de necontestat. Corpurile noastre au fost forțate să abandoneze aceste capacități pentru a deveni mașini, potrivite pentru industrializare și capitalism. De aceea, suntem încă presați cultural să ne ferim de aceste zone.

Practicile metafizice au metaetica lor - o justiție impersonală, supraumană, care vine de dincolo de noi. În multe tradiții, vrăjile prind doar dacă sunt etice, trebuie să servească un bine superior. Dacă abuzezi aceste puteri pentru câștig egoist, personal, se întorc împotriva ta. Exista o metajustiție incoruptibilă, metafizicul ținea lucrurile în frâu. Nu poți să construiești industrii și să acumulezi bogății dacă lăcomia e un păcat fundamental, iar distrugerea naturii înseamnă să-ți ucizi "mama" sau să-ți distrugi sufletul. Capitalismul e radical incompatibil cu aceste metaetici. Pentru a "progresa" trebuiau să scape de spiritual. Au trebuit să ardă vrăjitoarele pentru ca un corp-mecanism, potrivit pentru industrializare, să apară. E timpul să ne recuperăm capacitățile metafizice și să le folosim. Nu știm de ce e capabil un corp atunci când încetează să mai fie un simplu mecanism anatomic, mai ales dacă începe să creadă în posibilitățile sale. E timpul să se teamă. 

(Florin Flueras, 2023)