The Ark - Bursa Marfurilor

THE ARK – BURSA MARFURILOR sau care este potopul care ameninta acesta noua arca din cartierul Rahova?

Am luat bilete, suntem la bord, dar ceva nu imi da pace. Cred ca nu e nici o indoiala de ce locatia The Ark este o arca “dinamica, moderna, flexibila si neconventionala”. Insa The Ark se supune unor conventii biblice clare. Prima arca este arca lui Noe, singurul mare investitor si manager antediluvian care a supravietuit potopului universal economic in conformitate cu Biblia supravietuitorilor.
In Biblie ni se spune ca Noe a supravietuit impreuna cu familia lui, carand cu el exemplare din animale alese, un numar selectat de fiinte pure si nepatate alaturi de un numar redus de animale impure care au fost stranse laolata la bordul aceluiasi yacht transatlantic. Practic acesta a fost planul divin de repopulare a unui pamant inundat si curatzit de toate mizeriile si scursurile unei umanitati decazute si depravate chiar imediat dupa creatie.

In articolul sau despre “Floating Utopias”, China Mieville vorbeste despre esecul noilor constructii uriase independente, al insulelor plutitoare si exclusiviste, al paradisurilor fiscale esuate in mintea libertarienilor microutopici. The Ark este diferit dar inrudit cu aceste utopii plutitoare ale capitalismului imbunatatit si remediat. Departe de a fi o realitate SF-ista, repet nu este vorba de planeta Uranus, ci de o locatie aflata langa Piata de Flori, in inima cartierului Bucurestean Rahova. Ca sa fiu transant, arca adaposteste festivaluri de muzica electronica, defilari de moda, targuri de specialitati culinare regionale, expozitii de arta contemporana si un public venit de departe, selectat cu grija si urcat direct la bord.Potopul este insa tinut in afara usilor de sticla si a paznicilor de la intrare. Este potopul celor potopiti deja de santiere in lucru, mall-uri in constructie, si priviti cu condescendenta de la bordul unor insulite urbane paradisiace planificate cu multa grija si atentie. Masurile arcei au fost subiect de discutie constant intre naturalisti critici si literalisti biblici. Arca biblica este si ea o investitie facuta ca la carte, asa ca Dumnezeu ii da masuri exacte lui Noe ca sa poata incape numai atata cat e nevoie sa incapa. Restul pot sa stea pe margine sa manance seminte, sa vanda flori si sa joace fotbal in fata cabinelor cu paznici.

Curios lucru cum defapt arca e amenintata direct de cei pe care ar trebui sa ii salveze, si care parca ii ameninta prin existenta lor pe primii si singurii salvati la bordul ei. Cei care nu mai au casa, sau care incet, incet pierd teren in fata planurilor restrictive de salvare din jur, nu sunt deloc pasagerii obisnuiti ai arcei sau nici macar bursierii bursei de marfuri culturale.Arca The Ark se vrea un model ideal de regenerare urbana Bucuresteana. Asistam insa la bordul ei la regenerarea proprietatii private tabacite si al capitalismului senescent cuibarit in subsoluri betonate si spatioase si prin lifturi cu coduri de access restrictionat.

The Ark este primul loc unde poti sa fi sigur ca totul este marfa creativa si ca defapt creativitatea este marfa pur si simplu. Din pacate nu imi dau seama daca e vorba de un kunsthalle camuflat in club, sau mall cultural camuflat in kunsthalle, sau fatada mall-ului de vizavi oglindit in fatada The Ark, sau daca mall-ul din fata e oglindirea lui The Ark. Astea sunt detalii scolastice care isi gasesc loc doar intr-o viziune care trebuie sa potriveasca locul cu publicul potrivit, si pasagerii cu arca conceputa pentru divertismentul lor neingradit. Pasageri desigur feriti la interior de saracie si de lipsa de creativitate si inovatie care potopeste pe afara prin cartier.

Numai daca ai bilet la bord, si daca poti sa iesi la suprafata ori de cate ori ti se scufunda planurile de regenerare urbana, numai atunci poti sa visezi la bordul yachtului cultural de lux care navigheaza sprinten prin dezastrul economic de afara. Cei care nu au loc la bord sunt tinuti pe niste plute de case si locuinte amenintate si suflate de vant ca niste adevarati “boat people” de pe alte mari si oceane – fie ei haitieni, afgani, cambogieni, indonezieni si alti refugiati mondiali. Bucurestiul are deja aproape toate caracteristicile incintei din Fortareta Europa, inclusiv tendinta de a impinge incet incet locuitorii nedoriti inafara marilor arce care se construiesc chiar in mijlocul comunitatilor sortite potopului.

Dr. Stefan Tiron - consilier si ideolog al Candidatului la Presedintie