#rosiamontana

Dan Perjovschi pe Facebook:
si acum citeva rinduri despre bentite tricolore, ii, nu ne vindem tara si investitorii straini(ii inima cainii). bai iubitiva tara dar mai moale cu umflatul pieptului patriotic. asta ne-a adus numai necazuri si evenimente paranormale precum Vadim sau alti racnitori nazzionale. sintem intr-o lume interconectata in care nu folosim I-phoane produse la Tecuci avem capitala la Bruxelles si tribunalul la Haga si filmele noastre sint produse de Canal+.

daca nu erau "investitorii" occidentali in arta arta contemporana din Romania arta era gata moarta, eu personal n-aveam nici-o cariera si n-apucam sa va fac nici-un desen.

baietii rai cu palarii negre sint d'aici de-ai nostri... ce OMV si-a bagat singur petrolul in buzunar? ce FNI era afgan? Bacorexu maltez? ce Goldu a dat de Rosia pe Google Earth?

asta nu gingaseste Corporatiile care spulbera si dreg cumpara si corup si nici biznisplanurile care ne lasa cu lacul plin de cianuri. Dar trebuie judecat caz cu caz si model cu model...

Într-adevăr naționalismul e total dubios dar la fel de dubioasă e și opinia asta că proiectul Rosia Montana e un caz particular din cauza corupției locale. Ce se întâmplă în cazul Rosia Montana se întâmplă sistematic în lumea a 3a și a 2a cel puțin, dar chiar și în lumea întâi tot mai mult. În momentul ăsta există proteste similare în Grecia, Turcia, țări din America Latină, etc. E foarte greu să nu vezi același model de expropriere și acumulare a resurselor și profitului cu externalizarea spre oamenii obișnuiți și natură a costurilor și dezastrelor. Există instrumente ca FMI, Banca Mondială care asigură că acest lucru să devină sistematic, cu tot tacâmul, acorduri secrete, mituire/șantajare (economică) cu pierderea puterii a politicienilor care gândesc altfel... Trăim într-o dictatură a economicului și unde se poate face profit se va face până la urmă.