#necRomania

(necRomania: necro-corporations like Chevron, Bechtel, Monsanto, and some Gold Corporations are coming around IMF in the 3rd world to extract life, resources and profit through the killing of animals, people, plants, nature, future. ‪#‎gazedesist‬ ‪#‎rosiamontana‬ ‪#‎necRomania) 

Tocmai am scris următoarele propuneri și observații comitetului de organizare a protestelor:

//Propunere urgentă:
Eu zic și propun că e momentul să se alăture cauzei Roșia Montană și cea a gazelor de șist, adică mișcarea să fie și contra fracking. Fracking-ul e o chestiune mult, mult mai sinistră decât proiectul RMGC. E apocalipsa - mizeriile alea de explorări/exploatări, care sunt/o să fie prin toată țara, folosesc enorm de multă apă pe care o contaminează nasol, producând sărăcie, cancer și cutremure pe teritorii extinse. Trecând peste corupție, dar cât de idioate pot să fie autoritățile ca să permită explorări în zona Vrancea?

Și vă rog să nu aud idioțenia cu disiparea cauzei Roșia Montană prin adăugarea gazelor de șist. Din contră cauzele se cumulează, nu sunt divergente, e vorba de aceleași politici și mecanisme distopice în ambele, se va face legătura între cele două probleme și înțelegerea și enervarea vor crește.

//Propunere secundară:
Senzația mea e că energia pentru proteste încet, încet se diminuează, asta și pentru că s-a intrat și într-un fel de repetiție, același gen de rutină care a anihilat și protestele de acu 2 ani. Se produce și o centralizare și acumulare a puterii și deciziei care are un efect de sterilizare a mișcării, oamenii sunt implicați ca simpli executanți de trasee sau votanți. Asta se reflectă și în simplul fapt că se folosește Facebook (cu admin, cerc închis, oamenii nu sunt incluși în partea suculentă a protestului - discuțiile și deciziile). Ar fi de încercat și cu Twitter care e o platformă mai orizontală, deschisă și mult mai fluidă, rapidă, permițând organizări spontane descentralizate - nu degeaba e preferat peste tot în cazuri similare. (Știu că în România nu prea se folosește, dar poate o fi momentul acum).

Distopia salvează România!


Și ăsta e un răspuns pe care l-am postat pe grupul comitetului la o acuză cum că aș eticheta pe unii ca fiind idioți:

Încă nu am făcut pe nimeni idiot, dar de abia mă abțin văzând unele răspunsuri. Mai bine să înțelegem acum că avem o gândire redusă (adică suntem idioți) dacă nu avem puțin simțul proporțiilor problemelor (fracking-ul acoperă întreaga țară cu efecte absolut sinistre) și dacă nu vedem conexiunile și potențialul de amplificare al protestelor prin adăugarea cauzei gazelor de șist, decât să zicem "ce idiot am fost" când toate preturile vor sări, că nu va mai fi apă pentru agricultură și creșterea animalelor și ce va rămâne va fi cancerigenă, asta dacă între timp nu ne cade tavanul în cap din cauza fracking-ului din Vrancea.

Alt răspuns la ideea că se disipează protestul dacă se adaugă #gazedesist:

Nu există reguli pentru radicali, oricum nu unele care să apară într-un ghid...
Cuvântul radical vine de la radix, rădăcină, cu cât mergi mai adânc cele două probleme se unifică pentru că au aceeași rădăcină: Necro-corporație care prin coruperea politicienilor, administrației și presei locale și cu sprijinul și presiunea unor structuri ca IMF, extrage și-și însușește o resursă naturală importantă și externalizează asupra oamenilor, animalelor și plantelor violențele ecologice și economice enorme implicate în proces.
Aceeași schemă:
Aur pentru corporație, cianură pentru populație.
Gaze pentru corporație, cutremure și cancer pentru populație.
Radical ar fi să se vadă că e vorba de aceeași cauză, nici vorbă de disipare.